Keresőbarát megoldások

CégbarátAz előző írásaink alapján is megállapíthatjuk, hogy a sikeres SEO tevékenység nélkül a portál tetszhalottként leledzik a virtuális térben.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy egy tetszetős portál profi SEO tevékenység nélkül nem lehet vevő-/megrendelőhozó, márpedig ez az üzleti portál alapcélja.

A SEO első eleme a technikai optimalizálás, amelynek az a célja, hogy a webböngészők keresőrobotjai az egész honlap tartalmát pásztázhassák.

Ezt többrétű tulajdonságok létrehozásával lehet elérni.

A portálnak elsősorban keresőbarát URL-lel kell rendelkeznie, ne legyen az URL-ben semmilyen felesleges tartalom, bonyolítás, lehetőleg tömörségre törekedjünk: pl. http://www.seo.hu. Ez egy könnyen megjegyezhető URL, nincsenek benne logikátlanul egymás után következő karakterek, látszik a site (oldalfelépítés) – struktúra.

Az URL voltaképpen mindazon információt megjeleníti, amely tartalmat a portálon elérhetővé kíván tenni. A keresőbarát URL több munkát, minőségibb gondolkodást igényel, ezért sokan elhanyagolják ezt a területet. Azt is szem előtt kell tartani, hogy rosszindulatú támadó ne tudjon információt szerezni az URL-ből.

Mivel sokfajta webböngésző létezik, mindenképpen érdemes arra figyelni, hogy a portálunk böngészőfüggetlen legyen, minél több webböngésző számára látható és elérhető legyen. Vannak szabványos és nem szabványos webböngészők, mindegyiket meg kell célozni, a látogatók 75%-a által használtat mindenképpen.

A gyors portál a felhasználói élmény miatt is kiemelt jelentőségű, elvárás ma már, hogy 2-3 másodpercen belül találati értéket kellene felhoznia, ez a kívánatos HTTP betöltési sebesség. Fontos, hogy a Google a Search Console-on (portálteljesítménymérő) keresztül ad visszajelzést, ha lassúnak ítéli a portált. A portálsebesség függ a fájlmérettől, a szerverlekérések számától, elemek elrendezésétől, a legnagyobb lassító tényező a hirdetés. A Google-nál a portálsebesség komoly rangsorolási tényező, sőt a Facebook lassú portálra mutató linkeket tartalmazó bejegyzéseket a hírfolyamában hátrébb sorolja.

A webböngészők a keresőrobotjaik révén meglelt tartalmakat tárolja és létrehoz azokra egy indexet, amelynek alapján egy keresés eredményeképpen kiadja az általa leginkább megfelelőnek tartott weboldalakat. Tehát értékes, indexálható tartalmat kell gyártani, hogy az a legjobb találatok egyikének tűnjön a webböngésző számára. Ehhez megfelelő tartalomtervezésnek is kell társulnia.

A portálszerkezetnek keresőbarátnak kell lennie, amely azt jelenti, hogy logikus és átlátható legyen a felépítés, szinte vezesse a látogatót a konverzióhoz, azaz látogatóbarát is legyen.

A portáltérkép a keresőmotorok indexelését segítő fájl, amely révén a Google találatai közé hamarabb bekerül a weboldal, a Google ráadásul preferálja, pozitívan megkülönbözteti a honlaptérképes portálokat.

—–
A sorozat a VELARI Nonprofit Kft. közreműködésével készült. A VELARI egy szociális szempontokat is figyelembe vevő vállalkozás, mely a hátrányos helyzetű területeken működő vállalkozások marketing tevékenységének megsegítésére fókuszál. Programjainkról és tevékenységünkről további információkat a Szalakóta honlapon lehet találni.

CÉGBARÁT vállalkozásfejlesztési programunk megvalósítása a Széchenyi GINOP-5.1.7-17-2018-00301 számú, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül finanszírozott, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával jön létre.

A sorozat következő, vagy előző írásait a CÉGBARÁT kifejezésre keresve található meg! (A szerk. megjegyzése.)

Ajánlott oldalak:
Domain-név
Mélylink

(X)