A keresőbarát weboldalak

A CÉGBARÁT ez alkalommal közelebbről vizsgálja, hogy a portálunk még mitől lesz az internet „élő” tagja.

Az életről, ami először eszünkbe jut, az a legalapvetőbb jellemző: változik.

Nos, ezen változás biztosításáról kell gondolkodnunk ahhoz, hogy feltűnjön a portál pl. a Google keresőrobotjai számára.

Mint már említettük, a Google egy webböngésző program, amely az internetre felkapcsolt információkat pásztázza és rangsorolja keresés esetére. A keresést ún. keresőrobot-programokkal hajtja végre bizonyos időközönként, tehát nem állandó figyelésről van szó. Így, ha változik valami a portálon, annak kell egy kis idő, mire az a keresőmotor/keresőrobot újbóli visszatérése után a Google-ban megjelenik a hatása.

A keresőmotor vagy keresőrobot a valójában egy program, gyűjti is és rendszerezi is a begyűjtött adatokat.

A honlap legjobb esetben napi szintű frissítése azért fontos, mert a keresőrobotok adatai alapján böngészőprogramok díjazzák kedvezőbb találati helyezéssel.

De arra figyelmesnek kell lenni, hogy a keresőmotor nem tud minden adatot gyűjteni, hanem csak jellemzően azokat, amelyeket számára a portálfejlesztő elérhetővé tesz, a meta tagba beír.

A meta tag olyan 255 karakternyi rövid leírási lehetőség, amely a honlapon elhelyezett tartalmat foglalja össze röviden a keresőrobotok (pl. Googlebot) számára, de a látogatók ezt nem látják.

A portál egészét tehát csak a fejlesztő látja, mind a látogatók, mind a keresőrobotok csak egyes részeihez férnek hozzá irányított módon.

Nyilván sokak számára szembeszökő gyakori internetes szolgáltatás a SEO.

A SEO (search optimization = keresőoptimalizálás) tevékenység arra szolgál, hogy a böngésző programok találati listájában minél előrébb kerüljön a honlap, lehetőleg az első húszba. A SEM (keresőmarketing) a SEO-n felül a hirdetési kampányokat, hirdetéseket és bannereket (különböző méretű képkockákból álló grafikai hirdetés) is magába foglalja.

Az optimalizálás alatt azt értjük, hogy a honlapot a Google a találati, organikus listájában a lehető legelőrébb rangsorolja, legoptimálisabb helyre kerüljön a honlap egy Google-ban való keresés esetén: az első 10 helyre. Az organikus lista két részből áll egyébként: az első oldalon az Adwords hirdetési lista (kb. 4 db) és utána természetes lista, amely nem hirdetési találat, hanem honlapokat felhozó találatok. Az AdWords a Google által működtetett hirdetési felület.

A SEO tevékenység három területet ölel fel: technikai, tartalmi optimalizálás (on-page SEO) és linkek szerzése (off-page SEO).

—–

A sorozat a VELARI Nonprofit Kft. közreműködésével készült. A VELARI egy szociális szempontokat is figyelembe vevő vállalkozás, mely a hátrányos helyzetű területeken működő vállalkozások marketing tevékenységének megsegítésére fókuszál. Programjainkról és tevékenységünkről további információkat a Szalakóta honlapon lehet találni.

CÉGBARÁT vállalkozásfejlesztési programunk megvalósítása a Széchenyi GINOP-5.1.7-17-2018-00301 számú, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül finanszírozott, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával jön létre.

A sorozat következő, vagy előző írásait a CÉGBARÁT kifejezésre keresve található meg! (A szerk. megjegyzése.)

Kapcsolódó oldalak:
Domain-név
Mélylink

(X)