Internetes kirakatunk a portál

CégbarátA Cégbarát sorozatában ez alkalommal a portálépítést a portál elemeit vesszük sorra, – mit is kell minimálisan megtölteni tartalommal.

Mindenekelőtt rendelkezni kell egy főoldallal, azaz a honlappal.

A főoldal/kezdőoldal funkciója az, hogy legtöbb esetben ide érkeznek először a látogatók és ezért a legalapvetőbb átfogó információkat itt kell közreadni. Pontosabban azt, hogy mi a portál profilja, miről fog részletesebben tudni tájékozódni a látogató, ha a portálon elkezd tovább nézelődni. Általában egy mottó, kép és a menüpontok találhatóak rajta. Nagyon fontos, hogy bizalomkeltő legyen.

A portál felépítése átgondolt, vizuálisan és tartalmilag is jól struktúrált, vannak általánosan jellemző főmenüpontok (elérhetőség/kapcsolat, szervezeti felépítés, rólunk) és egyedi főmenüpontok is. Az egyes menüpontokon belül almenüpontok lehetnek az adott témán belül, sőt az almenüponton belül is lehetnek további almenüpontok. Azért nem érdemes 1-nél több almenüpontot létrehozni, mert túl bonyolulttá válik a portál és a látogatók a türelmetlenségükről a leghíresebbek: gyorsan bezárják a portált, ha úgy érzik, nem találják meg, amit keresnek. Az áttekinthetőséget segíti a portáltérkép is.

A portál tulajdonosára vonatkozó részletesebb adatokat a főoldal alján helyezik el, ez a száraz üzleti és jogszabály által előírt adatok (pl. impresszum) helye.

Alapvető kiindulópont, hogy a portál megtervezéséhez az alapcélt, a profilt kristály tisztán meg kell határozni és ezzel együtt azt is, ki a célközönség. A portál egészét e két jellemző szempontjából kell átgondolni és felépíteni. Voltaképpen a célközönség fejével és szemével kell nézni az eldöntendő portálkérdéseket, nem a saját igényeink szerint. Csak így tud a portál felhasználóbarát lenni, azaz szinte kézen fogva vezesse a látogatót a célja felé és végül megrendelővé, vevővé váljék, érdeklődése vásárlási szándékká érlelődjék.

A portálnak elsődlegesen a célközönségnek kell tehát szólnia, másodsorban pedig bele kell ágyazódnia az internet életébe, azaz kapcsolatokat kell létesítenie más portálokkal.

Erre szolgálnak a portálon elhelyezett linkek. A link a honlaptól másik internetes tartalomra mutató címzés, hivatkozás. A hivatkozásoknak több fajtája van. A belső hivatkozások révén a portálunkon terelhetjük az látogatót. A portálra bejövő hivatkozás másik honlapról jövő érdeklődőt hoz. A kimenő hivatkozás a honlapon elhelyezett, másik honlapra mutató link. A kimenő hivatkozás a portál átirányítási eszköze, mármint ezzel az egyik weboldalról a másikra juttatjuk el a látogatót.

—–
A sorozat a VELARI Nonprofit Kft. közreműködésével készült. A VELARI egy szociális szempontokat is figyelembe vevő vállalkozás, mely a hátrányos helyzetű területeken működő vállalkozások marketing tevékenységének megsegítésére fókuszál. Programjainkról és tevékenységünkről további információkat a Szalakóta honlapon lehet találni.

CÉGBARÁT vállalkozásfejlesztési programunk megvalósítása a Széchenyi GINOP-5.1.7-17-2018-00301 számú, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül finanszírozott, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával jön létre.

A sorozat következő, vagy előző írásait a CÉGBARÁT kifejezésre keresve található meg! (A szerk. megjegyzése.)

Kapcsolódó oldal: Domain-név

(X)